Download Flash Player om deze afbeelding juist weer te geven.

Waarom is typevaardigheid belangrijk?

Omdat de leerlingen steeds meer lessen in digitale vorm krijgen ligt het voor de hand hen hierin vaardigheid te laten ontwikkelen. Investeren in typevaardigheid is investeren in tijdwinst. De kinderen zullen veel beter in staat zijn om vlot en doeltreffend hun antwoorden in te voeren. De toepassingen zijn oneindig en nemen in zeer snelle mate steeds meer toe: werkstukken, spreekbeurten, e-mails en chat.

Typevaardigheid is makkelijker aan te leren als de leerling nog geen 'eigen systeem' heeft ontwikkeld.

Voordelen blindtypen:

  1. Leerlingen die blindtypen en een bepaalde snelheid hebben opgebouwd, zijn geautomatiseerd en kunnen hierdoor alle aandacht richten op de opdracht.
  2. Blindtypen voorkomt de kans op RSI. Leerlingen die blindtypen en volledig geautomatiseerd zijn, zitten meer ontspannen achter een pc; zij hebben een betere zit- en werkhouding.
  3. Voor leerlingen met dyslexie is het een prima oefening aangezien de deelnemer spellend leert typen. Op die manier worden alle letters opnieuw en grondig herhaald. Bovendien is een leerling die leert typen automatisch (dagelijks) meer bezig met taal.
  4. Blindtypen is goed voor je taal! Lees hier waarom.

Dyslexie

Snel kunnen typen geeft een voorsprong, zeker voor een leerling met dyslexie. Veel leerkrachten, maar ook rt'ers adviseren voor deze leerlingen een typecursus. Leren blindtypen is eigenlijk opnieuw (digitaal) leren schrijven. De leerling leert de woorden letter voor letter te lezen en aan te slaan. Hierdoor kunnen ook leerlingen met dyslexie een snelheid ontwikkelen die bovengemiddeld ligt. Het is belangrijk dat u de begeleidende docent op de hoogte brengt van het feit dat uw kind dyslectisch is.

 

> test je snelheid
Speel het spel en test hoe snel jij typt!

Test je snelheid


> zoeken


contact | disclaimer | VSLM Diplomacomputertypen.nl is een onderdeel van